[...] już wypełnią się zapasy glikogenu, jak jest przechowywany cukier? Pod postacią którego z trójglicerydów, lub kwasu tłuszczowego? Kwasu palmitynowego, a dokładniej, tłuszczu nasyconego, z którego 98% stanowi kwas palmitynowy. Tak więc pomysł lekarzy, aby żyć na diecie bogatej w węglowodany złożone, a ubogiej w nasycone kwasy tłuszczowe, jest [...]
[...] już wypełnią się zapasy glikogenu, jak jest przechowywany cukier? Pod postacią któregoś z trójglicerydów, lub kwasu tłuszczowego? Kwasu palmitynowego, a dokładniej, tłuszczu nasyconego, z którego 98% stanowi kwas palmitynowy. Tak więc pomysł lekarzy, aby żyć na diecie bogatej w węglowodany złożone, a ubogiej w nasycone kwasy tłuszczowe, jest [...]
[...] HDL tak skutecznie jak laurynowy kwas tłuszczowy. Nasycone kwasy tłuszczowe ogólnie skuteczniej podnoszą cholesterol HDL(zwłaszcza korzystną podfrakcję HDL2) niż nienasycone kwasy tłuszczowe. Co ważne w całej układance poziom HDL zdaje się być najważniejszy. Przy dietach bardzo niskowęglowodanowych nasycone kwasy tłuszczowe zwiększają [...]
[...] palmy, olej orzecha kokosowego) hamuje rozwój nowotworów w porównaniu do analogicznych ilości WNKT pochodzących z olejów roślinnych . Suplementowanie tłuszczów bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe, a zawierających mało kwasów niezbędnych, niewielkimi ilościami WNKT zmniejszyło hamujące karcinogenezę działanie kwasów nasyconych. Liczba [...]
[...] tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych, co też już wyżej zostało podkreślone. Pod tym względem jest zbliżone do mięsa dzikich zwierząt. Czy w takim razie ze względu na nasycone kwasy tłuszczowe powinniśmy sięgać jednak po mięso zwierząt z chowu przemysłowego? Tak naprawdę w praktyce trudno jest tak zaplanować żywienie, by nasycone kwasy [...]
[...] już wypełnią się zapasy glikogenu, jak jest przechowywany cukier? Pod postacią któregoś z trójglicerydów lub kwasu tłuszczowego? Kwasu palmitynowego, a dokładniej, tłuszczu nasyconego, którego 98 procent stanowi kwas palmitynowy. Tak więc pomysł lekarzy, aby żyć na diecie bogatej w węglowodany złożone, a ubogiej w nasycone kwasy tłuszczowe, [...]
[...] tak jednoznacznie, gdyż waha się ona od 45% - 80%. Właściwości zdrowotne określa jednak nie ilość tłuszczu, lecz jego skład. 50% tłuszczów obecnych w maśle to tłuszcze nasycone, 34% - 35% jednonienasycone kwasy tłuszczowe, a wielonienasycone kwasy tłuszczowe stanowią 5,6%. Są to proporcje inne niż w margarynie. W przykładowej margarynie [...]
[...] podobnie jak podział na "złe" produkty będące źródłem cukrów prostych i "dobre / czyste" produkty będące źródłem węglowodanów złożonych. Co do kombinacji, cukry proste i nasycone kwasy tłuszczowe, myślę, że bardziej niefortunna i bardziej powszechna w krajach zachodnich jest kombinacja cukry proste i wielonienasycone kwasy tłuszczowe z [...]
[...] cukru w tej diecie na bogaty w składniki przeciwutleniające i przeciwzapalne miód lub wymiana olejów bogatych w podatne na utlenianie kwasy tłuszczowe omega-6 na bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe olej kokosowy sprawia, że ta diet nie sprawdza się już tak świetnie we wspomnianym zakresie. Łączenie makroskładników pod kątem środowiska [...]
[...] Tłuszcze powinny dostarczać człowiekowi poniżej 30% energii. W codziennej diecie powinniśmy uwzględniać 3 grupy kwasów tłuszczowych a mianowicie nasycone kwasy tłuszczowe, zawarte przede wszystkim w tłuszczu zwierzęcym, jednonienasycone kwasy tłuszczowe, których bardzo bogatym źródłem jest oliwa z oliwek oraz [...]
[...] to ilości porównywalne z innymi zbożami, natomiast szarłat zawiera większe ilości składników tłuszczowych niż pszenica, jęczmień, żyto czy owies. Są to szczególnie cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak: linolowy (62%), oleinowy (20%), linolenowy (1,1%), arachidonowy (0,7%), lignocerynowy (0,3%) oraz nasycone kwasy tłuszczowe takie jak [...]
[...] Chory na cukrzycę, ze względu na profilaktykę chorób układu krążenia, powinien wybierać produkty będące źródłem przede wszystkim nasyconych kwasów tłuszczowych. nienasycone kwasy tłuszczowe w znacznych ilościach obecne są np. rybach morskich i w roślinach. Podobnie jak w przypadku węglowodanów, istnieją tabele wymienników tłuszczowych, [...]
[...] mięso oraz pełnotłuste produkty mleczne. Natomiast źródłem kwasów tłuszczowych nienasyconych przede wszystkim są oleje roślinne i ryby. Dieta bogata w jedno- i wielo- nienasycone kwasy tłuszczowe, w przeciwieństwie do diety obfitującej w nasycone kwasy tłuszczowe, obniża stężenie cholesterolu całkowitego w surowicy krwi oraz obniża poziom [...]
[...] Najlepszym remedium na "napompowanie" wodą jest picie więcej wody! Q. Dlaczego powinienem spożywać EFA (Essential Fatty Acids) - odżywcze kwasy tłuszczowe, nasycone kwasy tłuszczowe? Nie chcę jeść tłuszczy, bo tłuszcz w jedzeniu to tłuszcz "na mnie".. A. Tłuszcz w diecie nie powoduje otłuszczenia. lecz nadmiar kalorii. [...]
[...] po prostu działa inaczej), to nie ma takiej zależności między CVD a tłuszczami nasyconymi. (tu widać jak Dr. Ancel Keys SPYERDOLIŁ swoją analizę wieloczynnikową). Oczywiście nasycone kwasy tłuszczowe podnoszą cholesterol, tu nie ma wątpliwości. Wniosek praktyczny: chesz jeść nasycone kwasy tłuszczowe? Potrzebujesz kwasu α-linolenowego i błonnika. [...]
[...] style ze słonecznikiem w stu gramach: Białko 6,30 g Węglowodany w tym: 31,30 g Cukry 7,60 g Tłuszcze w tym: 7,30 g Nasycone kwasy tłuszczowe 0,81 g Wielonienasycone kwasy tłuszczowe 3,51 g Jednonienasycone kwasy tłuszczowe 1,79 g Błonnik 4,40 g Witaminy w tym: Witamina E 2,24 mg Składniki mineralne w tym: [...]
Olej kokosowy jak najbardziej może stanowić źródło tłuszczów w diecie. Zawiera on nasycone kwasy tłuszczowe, które również są istotne w celu prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Np. w regulowaniu gospodarki hormonalnej i produkcji testosteronu. Z tego też względu, należy zwrócić uwagę na proporcje kwasów tłuszczowych w naszej diecie. W [...]
Biniu - fakty, nie mity O właściwościach zdrowotnych masła i margaryny decyduje skład tłuszczu. Większość, bo aż około 50% kwasów tłuszczowych obecnych w maśle, stanowią nasycone kwasy tłuszczowe, charakterystyczne właśnie dla tłuszczów pochodzenia zwierzęcego; 34-35% stanowią jednonienasycone kwasy tłuszczowe, a 5,6% - wielonienasycone kwasy [...]
[...] kokosowy to trucizna tylko coś w stylu bo to tłuszcz nasycony więc jest trucizną... bez sensu "Według Michels jest on nawet gorszy od smalcu, bo zawiera prawie wyłącznie nasycone kwasy tłuszczowe, które mogą zatykać tętnice wieńcowe. Ilość kwasów nasyconych w tłuszczu można poznać po tym, że w temperaturze pokojowej pozostaje on ciałem [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] kwasów tłuszczowych z czego kwas stearynowy stanowi jedynie 15% – jest więc w niej zdecydowanie mniej kwasu stearynowego niż w smalcu. pozostała część smalcu to jednonienasycone kwasy tłuszczowe – zarówno w przypadku oliwy jak i smalcu są największą ich częścią. Smalec zawiera ich 45% a oliwa prawie dwa razy tyle – 74%. I ta dysproporcja [...]